En narcissist kommer ikke til at ændre sig - og det er IKKE din skyld!

Jeg lover dig, at du bestemt ikke er alene og at der er hjælp at hente, men mange som lever i et forhold med en narcissist er bange for at dele deres oplevelser, fordi de er flove over at være endt i et forhold som er så destruktivt.

Sandheden er, at du reagerer normalt på en unormal situation!

Lidt om dig

Du forsvarer og forklarer

Du har stået i utallige situationer, hvor du har forsøgt at fortælle din partner, hvordan du har det og forsøge at markere dine grænser. 

Du har grædt, råbt, skrevet lange breve, ignoreret, foreslået parterapi, undskyldt o.lign, men lige lidt har det hjulpet, for det hele blev vendt imod dig, så du blev den der måtte  forklare og forsvare dine ord, meninger og holdninger indtil du sad tilbage efterladt med følelsen af at være forkert/for meget/dum /krævende /urimelig osv.
Du føler dig forkert

Narcissisten er god til at lægge et røgslør omkring dig, så det bliver dig der påtager dig skylden for jeres konflikter og den psykiske vold du er udsat for.

Derfor kan det være svært at gennemskue narcissistens intentioner, strategier, manipulationsmetoder samt forklare andre hvad du er/har været udsat for, uden at føle skyld og skam.


Du er i tvivl

At være i et forhold med en narcissist sætter ens værdier og integritet på en prøve. 
Oftest kan du mærke, at der er noget helt galt, men du kan ikke sætte fingeren på hvad det er og derfor stoler du ikke længere på din mavefornemmelse og intuition, som altid taler sandt. 

En narcissist har sine helt egne metoder til at fastholde dig i forholdet og skifter således hele tiden mellem at være hjælper, krænker og offer.


Du giver - narcissisten tager

En narcissist lever i kraft af din og andres opmærksomhed og beundring (også kaldet narcissistisk forsyning).

I starten af et forhold vil narcissisten scanne og spejle dig og du kan føle, at du har mødt din soulmate. 

Herefter vil du stille og roligt blive nedbrudt, nedgjort, ydmyget og kritiseret. Til dette har narcissisten sine helt egne metoder og det er lige netop indsigt i disse metoder og selvbevidsthed som kan ændre hele din situation. 

Da narcissisten har brug for konstant "forsyning" fra dig vil du hele tiden være den der giver mens narcissisten tager. 

Svært ved at mærke dig selv

Hvad enten du er i forhold med en narcissist eller er kommet ud af et forhold med en narcissist kan du have svært ved at mærke sig selv. 

Du kan føle dig tom eller opleve at du reagerer meget voldsomt (både udadreagerende og/eller indadreagerende med raseri, selvhad og selvdestruktiv adfærd). Lige meget hvad, er dit nervesystem på overarbejde

Dette skyldes den vedvarende manipulation, som du har været udsat for igennem lang tid.

Derfor kan det være svært at mærke, hvor dine grænser går, hvad der er rigtig og forkert og ikke mindst hvad du selv har lyst til/brug for.

Dine grænser har flyttet sig

En narcissist er mester i at pille dig stille og roligt fra hinanden, så du til sidst tvivler så meget på dig selv og går så meget på på kompromis med dig selv, at du har svært ved at mærke dig selv, træffe beslutninger og sætte sunde grænser.

Hos en narcissist ændre "målet" sig hele tiden og lige meget hvad du gør, så er det ikke godt nok og du må hele tiden tilpasse dig (og dine grænser) for at kunne "overleve" i forholdet. 

Den ene dag er du dejlig i narcissistens øjne og du bliver overøset med dejlige tilkendegivelser, den næste dag er du en egoistisk person, der misforstår alting, er nærtagende og skaber problemer.


Du er empatisk og (over)ansvarlig

Da du selv er meget empatisk og er god til at tage ansvar, når du har gjort noget forkert samt reflekterer over dine handlinger kan det være svært at forstå/acceptere, at du er sammen med et menneske der kan være så udspekuleret og nøjeregnende som en narcissist er OG at han/hun samtidig kan slippe afsted med de ting han/hun siger og gør.

En narcissist tager ikke ansvar for egne fejl, indrømmer dem ikke (medmindre han/hun får noget ud af det), reflektere ikke over sine handlinger og kommer ikke til at ændre sig og derfor ender du som oftest som den, der tager et overansvar og skylden for jeres konflikter.  

Du normaliserer din partners adfærd

Du negligerer og retfærdiggør din partners adfærd, selvom din partner gør dig ondt. 

Og med tiden får du normaliseret adfærden fra din partner og tilpasset din egen adfærd så meget at dine grænser flytter sig. 

Alt sammen for at undgå at din partner bliver  irriteret eller vred - og for at undgå konflikter. 

Mange der lever i et forhold med en narcissist forsøger også at finde mening i "hvorfor". For hvis bare du kan forstå hvorfor din partner gør  og siger som han/hun gør, så er der håb for at det kan "fixes".offerrollen bliver vendt om

En narcissist er fantastisk til at spille offerrollen og suge dig ind med sine historier, så det ender med at det er dig, der skal forstå og hjælpe ham/hende (igen).

Offerrollen er endnu blot en manipulations-metode til at fastholde dig, slippe for at tage ansvar, spille folk ud imod hinanden, få alt opmærksomhed, få folk over på han/hendes side, gaslighte dig og få dig til at føle dig skyldig. 

En narcissist er mere optaget af at være offereret end på at have gode relationer. 

Du kan ikke hjælpe en narcissist ud af "stakkels mig" - døren er låst og nøglen findes ikke. 

Få hjælp til at slippe fri af narcissistens spind

Kan du genkende dig selv i ovenstående og er du i forhold med en narcissist, så vil jeg anbefale dig at få hjælp og (k)ærlig sparring. Jeg kender til din situation og tror altid på det mine klienter fortæller.